Omsorgaren

Om sorgen i omsorgen

Kneg, knega, knegare?

Ja? Vad fan handlar det om?
Har du någon gång tänkt på vad det innebär att pallra sig iväg till kokeriet och arbeta av ett pass?

Visst, själva bestyret med att slita dig ur sängen på morgonen för att sedan stressa ner till kokeriet är värt att begrunda, men det är faktiskt bara ett symtom på det faktum att du ska arbeta. Det är alltså själva arbetet som vi måste titta närmare på.

Vad är det då som sker när du arbetar på ett kokeri? Själva grunden för arbetet är att du säljer dig och din arbetsförmåga till kokeriägaren mot en ersättning, en lön. Under arbetspasset bestämmer chefen vad han vill göra med dig. I vårt fall kan det handla om att baka, slå in och sälja polkagrisar. Vad du själv vill spelar ingen större roll.

Men vad behöver chefen dig och ditt arbete till då? För att tjäna pengar, pengar och åter pengar. Det är liksom grundtanken med ett företag. Pengarna tjänas in genom att producera något och sedan sälja det. Det är här du kommer in i bilden.

När du sätts i arbete på kokeriet skapar du värden i form av produkter och tjänster (polkagrisar och dess försäljning). Värdet förvandlas till pengar vid försäljningen av polkagrisarna.

Pengarna lägger arbetsgivaren vantarna på och använder på följande sätt: En liten del ger företaget tillbaka till dig i lön* som kompensation för din arbetsinsats. Självklart understiger denna summa det egentliga värdet på arbetsinsatsen. En del av pengarna använder företaget bl.a. till att köpa råvaror, betala hyra samt ersätta och underhålla maskiner. En annan del används för att tillverka ännu mer polkagrisar för att kunna dra in ännu mera pengar. Resten av pengarna hamnar i kokeriägarens ficka. För dessa köper han viktiga saker såsom sportbilar, båtar, överdådiga hus och skumpa.

Polkagrisar tillverkas alltså inte för att de är goda, utan för att dra in pengar till kokeriägaren.

Alla dessa pengar som kokeriet får in är resultatet av ditt och dina arbetskamraters arbete. Det är alltså någons arbete, däribland ditt, som betalat maskiner, råvaror, lokal och allt annat som behövs för polkagristillverkningen. Trots detta tar kokeriägaren hand om en stor del av pengarna som ditt arbete dragit in och bestämmer hur arbetet skall planeras.

Ja, där ser man, en dag på jobbet innebär alltså att bli hunsad och bestulen.

Med allt detta i åtanke så kan man ju börja undra över vem sportbilen, kokeriet och alla intjänade pengar egentligen tillhör. Vems arbete har producerat dem? Just det…

* Lön = Den del av vad du producerat som du får ta del av. Arbetsgivarens mål är att hålla den så låg som möjligt.

/ Polkagrisarna

3 kommentarer»

  burk wrote @

Jag har alltid undrat vad arbete egentligen betyder för människan om man bortser från att faktiska pengar (vilket såklart är en stor del). Va säger du? vad skänker arbetet för mening i sig självt?

  Martin Stenskog wrote @

Men så starta ditt eget kokeri då din jävla dagdrivare.

  Krastavac wrote @

Martin: Du kommenterar ett många år gammalt inlägg på en inaktiv blogg skriven av ett par gästskribenter (som för övrigt har en egen sida).

”Så skaffa eget eget liv då din jävla dagdrivare” kanske vore passande? Forever alone much?


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: