Omsorgaren

Om sorgen i omsorgen

Hemligheter kring kommunals ”strejk”

Den 28 maj 2003 tog kommunals strejk plötsligt slut. Många trodde knappt att det var sant när de först hörde nyheten. De arbetande medlemmarna själva fick självklart inte rösta om avtalet. När kommunals, transports och SEKOs varsel om strejk tycktes kunna lamslå större delen av kollektivtrafiken i landet och sätta en helt annan press på arbetsgivaren än vad strejken dittills hade gjort valde kommunal att avsluta konflikten. När t.o.m byggnads deklarerade att de tänkte gå ut i sympatistrejk , då kallade kommunal medlarna till ett möte och skriver på ett i stort sätt identiskt avtal som det usla som de redan förkastat två veckor innan.

Vad var det som hände egentligen försommaren 2003 när kommunal gick ut i strejk? Varför gick kommunal ut i strejk från första början? Kommunal klagade på bristande solidaritet från övriga LO, med rätta, men när den äntligen kom så backade kommunal ur. På detta har förenade vårdare ett svar. Svaret ligger i hur kommunal säger sig representera arbetande medlemmar.

Den 29 maj ”avslöjar” Aftonbladet att Ylva Thörn kämpat för att få ett slut på strejken i nära två veckor. Inom LO-förbundet har de ett system med representantskap som de kallar är ”representativ demokrati” eller t.o.m. ”parlamentarism”. Systemet tjänar två syften; det ena är att ge ett sken av demokratiskt medlemsstyre och det andra är att ledningen slipper ta hela smällen för impopulära och inkompetenta beslut. I verkligheten tar representantskapet i princip de beslut som de anställda ombudsmännen och funktionärerna ”rekommenderar”. Men ibland går det inte fullt ut kontrollera representantskapet. Det är antagligen detta som hösten 2002 leder till att kommunals avtal sägs upp i förtid. Kommunals ledning har under de föregående åren haft ”problem” med sina medlemmar, tex så misslyckades de med att få kongressen att ta ställning för privatisering av offentliga sektorn 2000.

I de förhandlingar som föregick strejken intar arbetsgivaren tuff attityd. Kommunals ledning står klämd mellan representantskapet (och medlemmarna) som kräver 5,5% lönehöjning och en arbetsgivarpart som slängt samförståndet i papperskorgen. Strejken blev därför oundviklig. När Ylva Thörn på presskonferensen får frågan om vad hon tycker om den varslade strejken, så svarar hon att hennes personliga åsikt om strejken håller hon för sig själv. Likheten med bussförarstrejken 1999 är slående. Då tvingade också medlemmarna ut kommunal i en strejk som blev fiasko. För att få ett slut på den här strejken krävs dock att funktionärerna och ombudsmännen lyckas övertyga representantskapet om att de bud som ligger på bordet är det bästa man kan få. Det är därför strejken avslutas med att man antar ett bud som man förkastat två veckor tidigare. Inte så att representantskapet inte kan köras över, deras beslut här är enbart ”rådgivande”, men ledningen vill uppenbarligen inte råden. I bästa Orwell-anda går Ylva Thörn sedan ut och kallar avtalsuppgörelsen för en seger! En strejk som planeras och dirigeras av en förbundsledning som i botten är motståndare till strejk, kan knappast sluta annorlunda. Det har sagts många gånger i historien, men bör ständigt upprepas, så här formulerade t.ex. Cornelius Castoradis det 1961:

Vi förespråkar därför att alla viktiga avgöranden träffas direkt av strejkförsamlingar, vi förordar valda strejkkommittéer som kan avsättas när som helst, vi motsätter oss att fackföreningspampar skall leda striderna.

Förenade vårdare kan bara säga att kommunals strejk ytterligare är ett exempel på hur det kan gå när man låter fackföreningspampar sköta den strid som arbetarna själva förespråkar för att förbättra sina levnadsvillkor.

/ Förenade Vårdare

No comments yet»

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: