Omsorgaren

Om sorgen i omsorgen

Diss av vårdnadsbidraget

Jag har nöjet att presentera en gästkrönika som lägger fram argument mot förslaget om vårdnadsbidrag skriven av Blackstar. Enligt henne själv är det bara ett första utkast på alla argument mot förslaget, men texten var så bra så jag frågade om jag fick publicera den här, och det fick jag.
Det verkar visserligen som att det dröjer lite innan idiotin blir verklighet (som vissa är jättesura för) men det är viktigt att uppmärksamma det redan nu, även om inte så många kommuner nappat på idén.

Vårnadsbidraget

Varför det är dåligt för kvinnor

Det är en vansinnigt olönsam affär att göra ett så omfattande arbete som att ta hand om barn för futtiga 3000 i månaden. Det är för de allra flesta en absolut omöjlighet att klara sig på de pengarna, vilket innebär att den som tar vårdnadsbidrag antingen blir

– Beroende av socialbidrag
– Fattig
– Ekonomiskt beroende av sin man

Förlusten kommer visa sig hela livet, eftersom man även förlorar pension. Och kvinnors pension ser redan utan vårdnadsbidraget riktigt risig ut. Vad får man för a-kassa om man inte hittar något jobb efter vårdnadsbidragstiden? Ingen vet men vi kan ju gissa. Maximalt 80% av 3000. Före skatt.

Vad händer om man blir sjuk när man har vårdnadsbidrag? Betalar Alliansen en vikarie då? Vad händer om man arbetsskadar sig?
Hur var det nu med Alliansens paroll: “Det ska löna sig att arbeta!” J

Varför är det dåligt för alla kvinnor?

För att plötsligt framstår skitlönerna i Kommunal, Handels och hotell och restaurangs avtal som skyhöga i jämförelse. För att ju fler som har sina barn hemma, desto färre dagisplatser, desto mindre möjligheter för kvinnor att förvärvsarbeta. Försskolelärare och barnskötare kommer bli arbetslösa. För att det är ett problem att kvinnors liv är så sjukt stressiga: vi är sjukskrivna i mycket högre grad än män är. Vi arbetar i snitt 27 timmar i veckan i hemmet, oavlönat, och produktionstakten i arbetslivet har höjts med 87% de senaste X åren. För att komma till rätta med detta behöver vi kämpa tillsammans för 6 timmars arbetsdag och en dräglig arbetssituation. Vi behöver inte gå hemma var för sig och va barnskötare, mattant, städerska och undersköterska på samma gång 24/7 för 3000.
Arbetsköpare argumenterar att det är riskabelt att anställa kvinnor eftersom de kan komma att vara föräldralediga. Hur riskabelt är det då inte att anställa någon som kommer va hemma med vårdnadsbidrag? Föräldraledigheten är 13 månader, vårdnadsbidraget kan du ha i fem år. Det finns en överhängande risk att kvinnor kommer diskrimineras ännu mer på arbetsmarknaden.

Varför är det dåligt för barn?

För att resurserna behövs i förskolan. Barngrupperna har ökat i storlek drastiskt, och antalet platser räcker inte till för alla barn. Stoppa vårdnadsbidragspengarna i fickorna på dagis och fritids! Antalet barn per personal måste minska. Dessutom behöver utbildningen i genuspedagogik som alliansen stängt, öppnas igen. Varje förskola behöver en genuspedagog! Och naturligtvis måste det finnas en dagisplats för varje barn.

Antagligen kommer främst kvinnor i rika familjer kunna vara hemma med vårdnadsbidrag. På så sätt omfördelas samhällets resurser, från dagis som i alliansens Sverige kommer befolkas av arbetarbarn, till de nya hemmafruarnas barn.

Dagis och fritids är bra för barn. Eller skulle kunna vara det, om personalen inte höll på att duka under. Det är inga förvaringsplatser, utan ställen dör pedagogisk verksamhet bedrivs, där man kan träffa polare och lära sig ett socialt samspel. Att isolera sina barn från detta är inte juste.

Varför är det dåligt för alla arbetare

Alliansen driver en arbetarfientlig politik, under täckmantel att det kommer skapa fler jobb. Om en massa kvinnor nappar på vårdnadsbidraget, kommer arbetslöshetssiffrorna se snyggare ut, och högern kommer hävda att det är den härliga effekt som de visste att sänkt a-kassa osv skulle ha.

/ Blackstar


Läs mer: Konsumbloggen skriver om hypokondri och Slutstadium om allt möjligt

4 kommentarer»

  gudrun camnerin wrote @

Det finn ett svar på alla dina ”varför är det dåligt” rubriker. Det ÄR vårdnadsbidraget.
Varför 1.Den lönsammaste affären för barnet är att få vara med sin förälder den första åren. Det är värt allt och går inte ens att värdera i pengar
Varför2. När förälrar väljer VB blir det fler arbetstilfällen som behöver besättas som vikariat för visso men där kommer det att gå åt förskollärare och barnskötare.
Varför 3. toppenbra för barnen. Grupperna kommer att bli mindre på förskolorna och en bättre arbetsmiljö infinnr sig för personalen också.
varför 4. Om du lyfter på täckmanteln så se du också att det har blivit fler arbetstillfällen för att vårda barn är ett arbete. Eller hur? Dessutom är det ett självval och då brukar personen/personalen må bra
Visserligen är ”lönen” högst 3000 kr -dålig men ändå en bra början

  Krastavac wrote @

Det är ju helt uppenbart att du inte läst gästkrönikan har ovanför eftersom du till och med missat att det inte är jag som skrivit texten (än mindre gått igenom vad det egentligen står), även om jag håller med till 100%.

Nu svarar visserligen redan krönikan på allt du sagt, men jag kan ge små kommentarer till ditt rabbel ändå.

”Den lönsammaste affären för barnet är att få vara med sin förälder den första åren. Det är värt allt och går inte ens att värdera i pengar”

De flesta barn jag vet har två föräldrar inte ”sin förälder”. Vilken menar du?

”När förälrar väljer VB blir det fler arbetstilfällen som behöver besättas som vikariat för visso men där kommer det att gå åt förskollärare och barnskötare.”

Varför skulle de bli mer arbetstillfällen för pedagoger om familjer med god inkomst skiter att lämna sin ungar på dagis utan låter morsan vara hemma istället?

”Toppenbra för barnen. Grupperna kommer att bli mindre på förskolorna och en bättre arbetsmiljö infinnr sig för personalen också.”

Nej, förskolan kommer inte få mer pengar utan mindre eftersom barnomsorgspengar kommer ges ut i bidrag istället.

”Om du lyfter på täckmanteln så se du också att det har blivit fler arbetstillfällen för att vårda barn är ett arbete. Eller hur?”

Ja, där har du i alla fall rätt. Hemarbete som diskning, barnpassning osv är ett typiskt obetald arbete som de flesta kvinnor får slita med. Men bara för att det räknas som arbete i listor osv är det ju inte bra. 3000 för 40h/veckan är slavlön. Alltså kommer bara rika familjer har råd att låta det obetalda arbetet bli ”betalt” och om nu en arbetarfamilj där kvinnan redan är hemmafru får bidraget så hjälper det bara till att cementera könsrollerna i hemmet.

”Dessutom är det ett självval och då brukar personen/personalen må bra”

Herregud! Bara för att det låter fint på manangementkursen så betyder inte det att det finns nån substans i det. I korthet: va fan menar du?

”Visserligen är “lönen” högst 3000 kr -dålig men ändå en bra början”
Början på vadå? Tror du att ”lönen” kommer höjas av sig själv? Hur strejkar man för högre bidrag?

LÄS INLÄGGET innan du kommenterar. Suck

  Anna wrote @

håller med. Vårdnadsbidrag är en katastrof för samhället.

  Tommy wrote @

Vårdnadsbidraget är BRA! Det är en markering som visar på andra värden än de som florerar i sosse-Sverige!

Om Blackstar, Anna och Krastavac fick bestämma så kanske man till och med skulle ångra att man fick barn? Jag kan inte annars förstå varför man inte vill träffa dom? ”Ska vi skaffa barn och sätta dom på dagis hela deras uppväxt medan vi jobbar? Sen kan vi träffa dom några minuter efter jobbet då vi är sura som vanligt och slänga dom i säng bara för att upprepa det hela 5 dar i veckan?” …. ”Ja, det gör vi!”

Och sen kommer standard-frasen: åhhh, tiden går så fort, barnen växer och snart är de vuxna!

Ja, är det så förtvivlat konstigt då?!!? Ni har ju valt att placera era dyrbara (!) klimpar i ngn annans omsorg än er egen från det att de är 3 år tills de blir vuxna?!!? Eller ännu värre – vissa placerar ju ett-tvååringar på dagis!!!

Varför skaffar ni barn?! Tänk på barnens bästa i stället! Och ni som tror att pedagogiktrick från dagisfröknar funkar, think again! Det ser fint ut på papperet men välkommen till vilket dagis som helst och dina barn blir förvandlade till ngt du helst skulle slippa. MAn HINNER INTE uppmärksamma barn på samma sätt som man kan när man uppfostrar de själv!

Och vad gäller kvinnofällor och andra risker: jag ser riskerna också, det behövs inte raketforskning för det. Och där behöver man faktiskt jobba vidare med VB-förslaget en hel del.

Dock, det viktiga med VB är att visa på valfrihet. Vi t.ex., har VALT att inte sätta ungarna på dagis för att vi vill låta de växa upp med sina föräldrar. För detta FRIA VAL, får vi ingenting! Inte ett öre i bidrag eller uppskattning! Därför uppskattar VI att VB blir verklighet. De som sätter barnen på dagis kostar samhället gissningsvis 120 000 per år per barn i reda ”dagiskostnader”. 3000 per månad jämfört med detta är ju då, som alla förstår, ett rent skämt… men men, bättre än inget.

Sen ska vi inte gå in på alla de forskningsrapporter som visar på vilka delar av samhället som barn som vuxit upp nära familjen landar i jämfört med de som blir inslussade på barnarbete 8-17.

Blä för de som bara vill förstå ett sätt att se på saker och ting, wake up!

—t


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: